keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Vehnä(juuri)sämpylät

Tämän sämpyläreseptin pohja - resepti ilman juurta - löytyy Richard Bertinetin kirjasta Leipää monella tavalla. Richard opetti tekemään tarpeeksi löysän taikinan ja siitä alkoi vehnäsämpylöiden herkuttelu. Nyttemmin tästä sämpylästä on tullut meidän leipäkaapin vakiovaruste. Sämpylä sopii myös hyvin pakastettavaksi. Toisinaan leivonkin kaksinkertaisen annoksen ja pakastan suurimman osan. Pakkaseen menevät kannattaa ottaa uunista ulos vähän aiemmin. Kun niitä sitten joskus tarvitsee, heittää sopivan määrän pakkasesta hetkeksi uuniin ja saa lähes tuoreenveroista sämpylää pöytään.

Olen lisännyt Richardin reseptiin vehnähapanjuuren, joka tuo sämpylään mukavasti makua ja tuoksua. Jos jätät juuren pois, vähennä myös jauhoista 200 g ja suolasta 5 g.

Myös jauhojen valinta vaikuttaa hieman niiden määrään. Käytän itse Ulpu Rastaan luomujauhoja, jotka hankin Turun yliopiston luomupiirin kautta. Raision tehtaiden Sunnuntai Erikoisvehnäjauhoja ei voi laittaa aivan yhtä paljon taikinaan. Ilmeisesti Sunnuntaissa on vain enemmän proteiinia ja se sitoo siten myös enemmän nestettä.

Tarvikkeet:
  • 700 g kädenlämpöistä vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1200 g jauhoja
  • 300 g vehnähapanjuurta
  • 25 g merisuolaa
Sekoita hiiva veteen. Lisää jauhot ja juuri. Työstä taikinaa yleiskoneella hitaalla nopeudella 12 minuuttia. Lisää suola ja työstä hieman nopeammilla kierroksilla 8 minuuttia. Taikinan tulee olla silkintasaista, kiiltävää massaa joka juuri ja juuri irtoaa kulhon seinistä yleiskoneen käsitellessä sitä. Pitää tarttua sormiin.

Öljyä kannellinen muovilaatikko tai joku iso kulho ja laita taikina siihen. Kansi päälle ja laatikko jääkaapin päälle. Nostata 60 - 90 min.

Jauhota pöytä ja kaada taikina siihen. Jaa taikina noin 120 g paloihin.

Taittele paloista sämpylöitä seuraavasti: Ota reunasta kiinni, taita se keskelle ja paina toisen käden peukalolla reuna taikinaan. Käännä palaa vajaa neljäsosa kierroksen ja toista kunnes taikina muistuttaa palloa. Käännä peukaloita puoli alaspäin jauhotetulle pöydälle. Pallon taittelua helpottaa sopiva määrä jauhoja pöydässä.

Laita pyyhe pallojen päälle ja nostata 60 min.

Lämmitä uuni ja pelti tai leivinkivi sen sisällä 250 asteeseen.

Laita sämpylät uuniin ja suihkuta perään reilusti vettä suihkupullolla. Paista sämpylöitä 15 min.

Ota sämpylät uunista ja suihkuta heti niiden päälle vettä suihkupullolla. Näin saat sämpylöihin kauniin murenevan kuoren. Anna sämpylöiden jäähtyä ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti