maanantai 20. syyskuuta 2010

Hapanjuuri


Helmin ensimmäinen resepti. Tämä on otettu leipäkirjojen raamatusta, Jan Hedhin Brödistä. Kirjan suomennos on valitettavasti loppuunmyyty enkä tiedä onko kustantajalla vieläkään aikeita tehdä uutta painosta.

Kuten tarvikkeista käy ilmi, hapanjuuren voi tehdä niin ruis- kuin vehnäjauhoista. (Kai sen voi tehdä vaikka perunajauhoista, mutta nyt keskitytään näihin.) Kunhan saadaan tuo ruisjuuri tuosta käyntiin, niin luvassa on pian myös ruisleivän resepti. Ja ihan oma viritelmä vehnäsämpylöistä, joihin tulee vehnäjuurta.

Tarvikkeet:
  • 400 g ruis- tai vehnäjauhoja
  • 400 g vettä
  • 1 omena

1. päivä:
Kuori ja raasta omena. Sekoita 200 g noin 35-asteista vettä, 200 g jauhoja ja omenaraaste löysäksi taikinaksi. Kaada taikina tarpeeksi isoon (pari litraa riittää varmasti) lasipurkkiin ja kansi päälle. Purkki johonkin lämpimään (esim. jääkaapin päälle) seisomaan.

2. ja 3. päivä:
Sekoita taikinaa kerran päivässä.

4. päivä:
Kaada taikina kulhoon. Lisää 200 g noin 35-asteista vettä ja 200 g jauhoja. Sekoita huolella. Kaada taikina takaisin lasipurkkiin ja laita purkki vielä päiväksi lämpimään seisomaan.

5. päivä:
Juuri on valmis. Säilytä viileässä, kunnes ehdit leipomaan.

Juuren valmistaminen on varsin helppo homma ja siitä saa herkullista leipää. Valmis juuri säilyy jääkaapissa käyttökelpoisena, kunhan muistaa välillä ruokkia sitä. Olen ruokkinut noin viikon välein seuraavasti: Ota kulhoon 200 g juurta. Kaada loput pois. Sekoita juureen 200 g vettä ja 200 g jauhoja. Laita taikina takaisin purkkiin ja jääkaappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti