torstai 23. syyskuuta 2010

Gulassikeitto

Kävimme edellisviikonloppuna Budapestissa ja reissun parasta ruoka-antia oli gulassikeitto (tai gulyás, kuten paikalliset sen kirjoittavat). Ostimme Központi Vásárcsarnokista (eli keskustan kauppahallista) isot pussit herkullista paprikajauhoa ja purkin Erős Pistaa. Kotiin päästyämme Titta teki heti kattilallisen gulassikeittoa. Lapset nyrpistivät pikku neniään. Aikuiset nautiskelivat.

Tarvikkeista ylivoimaisesti kalleimpia ovat siis nuo paprikatuotteet. Mutta ovat ne matkan arvoisia.

Asiaan...

Tarvikkeet:
  • 500 g luutonta naudan lihaa (paahtopaisti)
  • 2-3 sipulia
  • 1,5 kynnetöntä valkosipulia
  • voita ja oliiviöljyä
  • 3 -4 rkl makeata paprikajauhetta (seuraavalla kerralla voisi yhden ruokalusikallisen makeaa paprikajauhetta korvata tulisella)
  • 1 1/2-2 l lihalientä (noin 5 dl +1,5 lihaliemikuutiota ensin ja myöhemmin lisätään vain vettä)
  • 1 tl kuminaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 maustepippuria
  • 1 tlk Mutin tomaattimurskaa
  • 1/2 tl sokeria
  • 1/2 tl oreganoa
  • 3 porkkanaa ohuina viipaleina
  • 1 palsternakkka ohuina viipaleina
  • 8-10 perunaa kuutioina
  • 1-2 paprikaa suikaleina (Jussi haluaisi kokeilla ilman paprikaa joskus)
  • 1 rkl Erős Pistaa (tai vastaavaa tulista paprikasoosia)

Paloittele liha suikaleiksi ja ruskista ne kattilassa runsaassa voi-oliiviöljyseoksessa. Lisää sipulit ja paista hetki. Lisää lihaliemi (5dl vettä +1,5 lihaliemikuutiota) sekä paprikajauhe, maustepippurit, laakerinlehdet ja kumina. Keitä noin 50-60 min.

Lisää tomaattimurska, muut mausteet, porkkana ja palsternakka ja keitä noin 30-45 min.

Lisää loppu vedestä (1,2-1,5l). Lisää perunakuutiot ja keitä kypsäksi 15-20 min.

Lisää paprikakuutiot ja keitä vielä 5min . Tarkista maku ja lisää Erős Pistaa ja tarvittaessa muita mausteita.

1 kommentti:

  1. Jep!
    Täytyy kokeilla. Itselleni vannoin viime keväänä ST. Moritzin rinneravintolassa, että söin varmastikin maailman parasta gulassikeittoa. Toki makuun vaikutti, että olimme 3km korkeudessa, keiton tarjoili tirolilaiseen asuun pukeutumut kaunis nainen ja aurinko paistoi ihanasti. Voinhan tietenkin kokata tämän reseptisi mukaisesti Hirvensalon Alpeilla Trangian poristessa iloisesti. Nyt vain sitä tirolilaisasua Päiville ostamaan.
    -tero-

    VastaaPoista