sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Lohta ja saaristolaisleipää

Tämä resepti löytyy lähes samanlaisena Visa Nurmen ja Antti Vahteran Skandimaniaa - kirjasta. Alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna olen tuplannut kalan määrän suhteessa leipien määrään, kun sitä sattui ensimmäisellä kerralla olemaan reilusti ja maistui.

Paistettu saaristolaisleipä on mainio pohja (lounais-)suomalaiseen smørrebrødiin. Leivän makeus korostuu, kun sitä paistetaan. Päälle jotain sopivan suolaista. Ja viereen kylmä olut.

Tästä ohjeesta syntyy kahdeksan leipää.

Tarpeet:
  • 800 g lohifilee
  • 8 viipaletta saaristolaisleipää (jurmolainen on parasta)
  • (kirkastettua) voita
  • mustapippuria myllystä
Tillismetanaan:
  • 2 dl smetanaa
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • 2 tl piparjuurta raastettuna
  • 1 - 2 valkosipulin kynttä raastettuna
  • 1 tillinippu silputtuna
Sekoita smetana kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon muut tarpeet. (Jätä vähän tilliä koristeluun.) Lisää vähän mustapippuria myllystä ja ripaus suolaa. Tarkista maku.

Poista lohifileestä nahka, rasvat ja mahdolliset ruodot. Leikkaa filee kahdeksaan osaan ja mausta ne pippurilla ja suolalla.

Paista leipäviipaleet (kirkastetussa lukee ohjeessa, minä en jaksa koskaan kirkastaa...) voissa paistinpannussa rapeaksi. Paahda lohipalat kuivassa paistinpannussa toiselta puolelta rapeiksi ja lähes kypsiksi. Käännä ja paista vatsapuolelta muutama sekunti. Nostele lohet leiville ja lisää vierelle kastiketta. Koristele ripauksella tillisilppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti